Saltar al contenido principal

La tangent


Medios y criminalización de la solidaridad

Català

És sentir aquella havanera que deia “El mar és bo, el mar és blau, el mar és calma, i és temporal” i tornem a l’estiu. Ens transportem als amors fugaços, a les tardes menjant gelat amb els amics, a les excursions en bicicleta i a vendre polseres de fils a la plaça d’un poble qualsevol mentrestant un grup de gent que canta havaneres fa fressa tancant amb alegria la festa major. L’endemà sempre tocava visitar el mar, per corroborar que l’estiu – en realitat les vacances – estava a punt d’acabar-se. T’asseies a la vora, amb els peus en remull, mirant les embarcacions que es movien amb persimònia i sempre et preguntaves on acabava aquella línia que es dibuixava infinita a l’horitzó, la fina línia que separa el mar del cel; i et meravellaves de la immensitat del Mar Mediterrani, sense saber que la seva immensitat amaga un fosc secret a les seves entranyes.

Des del 2014 fins l’actualitat han mort prop de 28.000 persones al Mar Mediterrani intentant arribar a Occident, segons l’Organització Internacional per les Migracions (OIM) i el Projecte de Migrants Desapareguts (MMP segons sigles en anglès). Aquestes mateixes organitzacions afirmen que en el que portem d’any (2023), han mort més de 2.000 persones. D’aquesta última xifra, la major massacre va ser el naufragi de l’embarcació Adriana el 23 de juny del 2023 prop de Pylos, Grècia, on van perdre la vida més de 700 persones migrants, sent gran part dones i infants. Son morts que es podrien haver evitat perfectament, però l’Estat Grec va ser negligent i va ometre el seu deure de rescat, de fet, van ser els guardacostes grecs qui van enfonsar l’embarcació. No és la primera vegada que un estat europeu falta al seu deure de rescatar les persones migrants del Mediterrani, de fet, és una normalitat massa acceptada socialment i judicialment; ens podem remetre a casos molt coneguts com podria ser el de les 14 persones del Tarajal de l’any 2014 o bé les 23 persones que van morir saltant les tanques de Melilla el mes de juny del 2022, etc.

És evident que a Europa tenim un problema, un de molt gran, extens i horrorós; hem fet de les nostres fronteres un espai de mort. Cada dia hi ha una massacre a les fronteres terrestres i marítimes per protegir-nos d’un enemic invisible; les persones europees (nacionals) no protestem perquè ens diuen que ens estan protegint d’un enemic irreal i ens posen la por al cos sobre un perill que no avistem. L’enemic és qui arrisca la vida al mar per a venir a buscar un futur perquè hem espoliat les seves possibilitats de supervivència al seu país d’origen? L’enemic és qui creua mars i murs per escapar d’una guerra que amenaça la seva existència? L’enemic és qui busca un futur lluny de la seva llar, família i amics escapant d’una pobresa endèmica per factors socials, econòmics i ecològics?

Com és que restem impassibles davant aquest genocidi que es dóna a les portes dels països que habitem i dels que en som nacionals? En paraules de Hannah Arendt, la connivència o acceptació tàcita de la societat, voluntària o involuntària, o el silenci que permet que l’horror es perpetri, és possible gràcies a un debilitament de l’esfera pública en pro de l’esfera privada, és a dir, l’aïllament dels individus i l’afany de protecció securitària de la seva família, el conformisme i la indiferència davant la violència, la marginació de grans sectors de la població, etc. Això se suma al fet de considerar certes persones com a prescindibles, per qualsevol estigma, sotmetre-les a una destrucció jurídica i moral, i finalment es procedeix a l’abolició del seu caràcter de singularitat individual. 

Titulars com “Ceuta: las impactantes imágenes de la llegada masiva de inmigrantes al territorio español”, “Invasión inmigratoria: un modelo de guerra híbrida contra España”, “18 migrantes muertos y 63 heridos en una avalancha al intentar entrar en Melilla” son titulars tendenciosos que manipulen i configuren un imaginari col·lectiu que fa que immigrant deixi de ser una paraula que descriu a una persona que abandona la seva llar per anar a buscar-ne una de nova i, es converteixi en sinònima d’un enemic que amenaça la nostra existència, un enemic que ens envaeix i amenaça. Tots aquests titulars que deshumanitzen, donen pas a altres com “Mueren cientos de paquistaníes en el naufragio de un barco con migrantes en el Mediterráneo, según un funcionario”, “Al menos 79 migrantes muertos en el naufragio de un pesquero en el mar Jónico” i que davant d’aquestes dades esfereïdores ens quedem impassibles perquè no moren persones sinó immigrants.

Amb el constant bombardeig d’imatges d’horror plenes de sang i mort a la que ens exposen els mitjans de comunicació, acabem normalitzant allò impensable i amb el temps, l’escàndol i l’horror passen en segon terme i deixen pas a una indiferència absoluta; aquella poca sorpresivitat que provoquen les coses quotidianes. No només això, sinó que les imatges venen sempre acompanyades d’un text o una veu que ens convenç que aquells que moren al mar o a la frontera, si sobreviuen, seran una amenaça per la nostra societat; el nostre estatus quo i la nostra seguretat física, moral i religiosa estaran en permanent perill si l’estat no actués per a parar-ho. Mentrestant que qui acata les ordres de l’Estat és elevat a una posició de ciutadà exemplar, qui per motius ètics o morals decideix saltar-se les directrius i malgrat tot decideix salvar a una persona que s’ofega, sigui un enemic més a combatre; un enemic contra el qual es tiraran a sobre tots els artefactes securitaris de l’Estat, des de la policia fins a un sistema judicial totalment esbiaixat i injust.

La solidaritat està en perill. Amb una societat atomitzada i individualista com la nostra, el suport mutu és una molèstia pel bon funcionament dels Estats-Nació i per un capitalisme salvatge que ens ofega cada dia. En els últims anys a diferents punts d’Europa s’ha amenaçat, difamat, intimidat, hostigat i castigat mediàticament, socialment i judicialment a persones que han ajudat a persones migrants i refugiades, pel simple fet de prestar ajuda. Això ha actuat com un motor dissuasori d’altres gruixos de població solidaris que s’haurien implicat en la rebuda i la supervivència de persones migrants. Ens han socialitzat amb la idea, com deia Durkheim, que el càstig és una necessitat social en la mesura que preserva l’ordre moral establert.

Itàlia, Grècia, França, Espanya i Suïssa son alguns dels països que han obert desenes de causes contra ONGs, Associacions i persones individuals. Entre el gran ventall de persones acusades podem trobar excursionistes, guies de muntanya, membres de l’església, capitans de barco, activistes, etc. I segons l’enumeració de les activitats que han estat titllades de delictives i criminals, segons Amnistia Internacional, son tan senzilles, quotidianes i banals com donar menjar, donar te calent, oferir sostre, transportar persones exhaustes amb un transport, tuitejar, indicar per la muntanya a gent perduda, encendre i apagar els llums del cotxe, informar a la gent dels seus drets, alertar a salvament marítim que hi ha persones ofegant-se al mar, salvar a una persona de morir ofegada, vigilar i denunciar la vulneració dels drets humans, protestar, etc. El llistat és més llarg i les persones acusades d’aquestes accions son encausades i jutjades penalment per les autoritats. 

Els governs utilitzen tots els mitjans que tenen al seu abast com son les campanyes difamatòries a través dels mitjans de comunicació i xarxes socials, mecanismes legals i judicialització, la imposició d’un codi de conducta a les ONG que retrassen les operacions de salvament marítim, investigacions penals, intimidació policial, multes econòmiques, restriccions en la movilitat, etc.  Amb tot, com s’aguanta una judicialització de la solidaritat si en cap codi està tipificat com un fet delictiu i jutjable? La resposta simple és que l’Estat com a acusació, coneixedor de la legislació, utilitza el tràfic il·lícit de persones o migrants per a que la solidaritat sigui punible.

El protocol de la ONU per a combatre el tràfic il·lícit de persones, ratificat per la majoria d’estats europeus, estableix que “el tráfico de migrantes, según se define en el artículo 3(a) del Protocolo contra el tráfico ilícito de migrantes, implica facilitar la entrada ilegal de una persona a un Estado con el fin de obtener un beneficio financiero u otro de orden material”. Així com la ONU dóna una importància cabdal a l’obtenció de guanys o beneficis a l’hora de criminalitzar el tràfic de persones, per així excloure les accions de solidaritat, els Estats europeus, a través de la directiva del Consell Europeu 2002/90, sansionen la facilitació deliberada d’entrada o de trànsit no autoritzat, sense especificació d’un element beneficiós o financer. Tenint en compte que aquesta directiva dona massa marge d’interpretació als estats, aquests l’han utilitzat per a criminalitzar tota acció solidària amb les persones migrants, fins i tot aquells organismes que es dediquen a treballs humanitaris.

Tot això, ha possibilitat l’existència de casos com el  de Sean Binder i Sarah Mardini, voluntaris de cerca i rescat de persones a l’illa de Lesbos, que van ser arrestats l’any 2018 i s’enfronten a 25 anys de presó amb el càrrec de tràfic de persones. Encara que els atestats policials d’aquest cas demostren moltes deficiències i errors com l’acusació de la realització d’accions de salvament marítim en dates que ambdós es trobaven lluny dels fets, el cas continua. No es jutgen les seves accions en concret sinó la seva persona i els seus valors; qui salva migrants és enemic de l’Estat i per això haurà de ser castigat.

L’any 2019 la capitana del barco Sea-Watch 3, Carola Rackete, va ser arrestada al port de Lampedusa per atracar un barco amb persones migrants a dins tot i una prohibició de la policia italiana amb el pretext que estaven amb una política de ports tancats, a partir d’aleshores, 49 persones migrants van estar 19 dies tancats d’un barco atracats al port. A casa nostra tenim a la periodista, investigadora i activista espanyola Helena Maleno, que va ser perseguida pels governs espanyol i marroquí per un càrrec de tràfic de persones per la seva labor d’alertar a salvament marítim i de denúncia quan s’omet el deure estatal de rescat de persones immigrants al Mediterrani, ja assenyalava l’any 2020 que la persecució policial i judicial que va patir per part dels governs d’Espanya i Marroc havia estat una acció exemplificadora.

Amb aquests i molts altres casos existents de processament penal a persones solidàries, s’aconsegueix que moltes persones no s’atreveixin a ajudar a una persona que es troba a una situació límit sigui al mar, a la muntanya o a qualsevol altre lloc. ¿Però la falta de solidaritat serà generalitzada? No, la falta de solidaritat serà racista. Quan algú vegi una persona blanca ofegant-se al mar, no es plantejarà res més que el salvament, però quan la persona sigui racialitzada, probablement morirà ofegada. La mort al mediterrani seguirà sent racialitzada perquè així ho volen els estats i així acceptem que sigui nosaltres.

Castellano

Es oír aquella habanera que decía “El mar és bo, el mar és blau, el mar és calma, i és temporal” (El mar es bueno, el mar es azul, el mar es calma, y es temporal) y volvemos al verano. Nos transportamos a los amores fugaces, a las tardes comiendo helado con los amigos, a las excursiones en bicicleta y a vender pulseras de hilo en la plaza de un pueblo cualquiera mientras una banda de músicos locales monta alboroto cerrando con alegría la fiesta mayor. Al día siguiente siempre tocaba visitar el mar, para corroborar que el verano – en realidad las vacaciones – estaba a punto de acabarse. Te sentabas cerca, con los pies en remojo, mirando las embarcaciones que se movían con lentitud y siempre te preguntabas dónde acababa aquella línea que se dibujaba infinita al horizonte, la fina línea que separa el mar del cielo; y te maravillabas de la inmensidad del Mar Mediterráneo, sin saber que su inmensidad esconde un oscuro secreto a sus entrañas.

Desde el 2014 hasta la actualidad han muerto cerca de 28.000 personas en el Mar Mediterráneo intentando llegar a Occidente, según la Organización Internacional por las Migraciones (OIM) y el Proyecto de Migrantes Desaparecidos (MMP según siglas en inglés). Estas mismas organizaciones afirman que en lo que llevamos de año (2023), han muerto más de 2.000 personas. De esta última cifra, la mayor masacre fue el naufragio de la embarcación Adriana el 23 de junio del 2023 cerca de Pylos, Grecia, donde perdieron la vida más de 700 personas migrantes, en gran parte mujeres y niños. Sus muertes se podrían haber evitado perfectamente, pero el Estado Griego fue negligente y omitió su deber de rescate, de hecho, fueron los guardacostas griegos quienes hundieron la embarcación. No es la primera vez que un estado europeo falta a su deber de rescatar las personas migrantes del Mediterráneo, de hecho, es una normalidad demasiada aceptada social y judicialmente; nos podemos remitir a casos muy conocidos como podría ser el de las 14 personas del Tarajal del año 2014 o bien las 23 personas que murieron saltando las vallas melillenses el mes de junio del 2022, etc.

Es evidente que en Europa tenemos un problema, uno muy grande, extenso y horroroso; hemos hecho de nuestras fronteras un espacio de muerte. Cada día hay una masacre en las fronteras terrestres y marítimas para protegernos de un enemigo invisible; las personas europeas (nacionales) no protestamos porque nos dicen que nos están protegiendo de un enemigo irreal y nos ponen el miedo en el cuerpo sobre un peligro que no vemos. ¿El enemigo es quien arriesga la vida en el mar para venir a buscar un futuro porque hemos expoliado sus posibilidades de supervivencia en su país de origen? ¿El enemigo es quien cruza mares y muros para escapar de una guerra que amenaza su existencia? ¿El enemigo es quien busca un futuro lejos de su hogar, familia y amigos escapando de una pobreza endémica por factores sociales, económicos y ecológicos?

¿Cómo es que restamos impasibles ante este genocidio que se da a las puertas de los países que habitamos y de los que somos nacionales? En palabras de Hannah Arendt, la connivencia o aceptación tácita de la sociedad, voluntaria o involuntaria, o el silencio que permite que el horror se perpetre, es posible gracias a un debilitamiento de la esfera pública en pro de la esfera privada, es decir, el aislamiento de los individuos y el afán de protección securitaria de su familia, el conformismo y la indiferencia ante la violencia, la marginación de grandes sectores de la población, etc. Esto se suma al hecho de considerar ciertas personas como prescindibles, por cualquier estigma, someterlas a una destrucción jurídica y moral, y finalmente se procede a la abolición de su carácter de singularidad individual. 

Titulares como “Ceuta: las impactantes imágenes de la llegada masiva de inmigrantes al territorio español”, “Invasión inmigratoria: uno modelo de guerra híbrida contra España”, “18 migrantes muertos y 63 heridos en una avalancha al intentar entrar en Melilla” son titulares tendenciosos que manipulan y configuran un imaginario colectivo que hace que inmigrante deje de ser una palabra que describe a una persona que abandona su hogar para ir a buscar una de nueva y, se convierta en sinónima de un enemigo que amenaza nuestra existencia, un enemigo que nos invade y amenaza. Todos estos titulares que deshumanizan, dan a otros como “Mueren cientos de paquistaníes en el naufragio de un barco con migrantes en el Mediterráneo, según un funcionario”, “Al menos 79 migrantes muertos en el naufragio de un pesquero en el mar Jónico” y que ante estos datos estremecedores nos quedamos impasibles porque no mueren personas sino inmigrantes.

Con el constante bombardeo de imágenes de horror llenas de sangre y muerte a la que nos exponen los medios de comunicación, acabamos normalizando aquello impensable y con el tiempo, el escándalo y el horror pasan en segundo término y dejan a una indiferencia absoluta; aquella poca sorpresividad que provocan las cosas cotidianas. No solo esto, sino que las imágenes vienen siempre acompañadas de un texto o una voz que nos convence que aquellos que mueren en el mar o a la frontera, si sobreviven, serán una amenaza por nuestra sociedad; nuestro statu quo y nuestra seguridad física, moral y religiosa estarán en permanente peligro si el estado no actúa para pararlo. Mientras tanto, quién acata las órdenes del Estado es elevado a una posición de ciudadano ejemplar, quien por motivos éticos o morales decide saltarse las directrices y a pesar de todo decide salvar a una persona que se ahoga, sea un enemigo más a combatir; un enemigo contra el cual se echarán encima todos los artefactos securitarios del Estado, desde la policía hasta un sistema judicial totalmente sesgado e injusto.

La solidaridad está en peligro. Con una sociedad atomizada e individualista como la nuestra, el apoyo mutuo es una molestia por el buen funcionamiento de los Estados-Nación y por un capitalismo salvaje que nos ahoga cada día. En los últimos años a diferentes puntos de Europa se ha amenazado, difamado, intimidado, hostigado y castigado mediáticamente, socialmente y judicialmente a personas que han ayudado a personas migrantes y refugiadas, por el simple hecho de prestar ayuda. Esto ha actuado como un motor disuasorio para otros grupos de población solidarios que se habrían implicado en el recibimiento y la supervivencia de personas migrantes. Nos han socializado con la idea, como decía Durkheim, que el castigo es una necesidad social en la medida que preserva el orden moral establecido.

Italia, Grecia, Francia, España y Suiza son algunos de los países que han abierto decenas de causas contra ONGs, Asociaciones y personas individuales. Entre el gran abanico de personas acusadas podemos encontrar excursionistas, guías de montaña, miembros de la iglesia, capitanes de barco, activistas, etc. Y según la enumeración de las actividades que han sido tildadas de delictivas y criminales, según Amnistía Internacional, son tan sencillas, cotidianas y banales como dar de comer, dar té caliente, ofrecer techo, transportar personas exhaustas con un transporte, tuitear, indicar por la montaña a gente perdida, encender y apagar las luces del coche, informar a la gente de sus derechos, alertar a salvamento marítimo que hay personas ahogándose en el mar, salvar a una persona de morir ahogada, vigilar y denunciar la vulneración de los derechos humanos, protestar, etc. El listado es más largo y las personas acusadas de estas acciones son encausadas y enjuiciadas penalmente por las autoridades. 

Los gobiernos utilizan todos los medios que tienen a su alcance como son las campañas difamatorias a través de los medios de comunicación y redes sociales, mecanismos legales y judicialización, la imposición de un código de conducta en las ONG que retrasan las operaciones de salvamento marítimo, investigaciones penales, intimidación policial, multas económicas, restricciones en la mobilitat, etc. Con todo, ¿cómo se aguanta una judicialización de la solidaridad si en ningún código está tipificado como un hecho delictivo y juzgable? La respuesta simple es que el Estado como acusación, conocedor de la legislación, utiliza el tráfico ilícito de personas o migrantes para que la solidaridad sea punible.

El protocolo de la ONU para combatir el tráfico ilícito de personas, ratificado por la mayoría de estados europeos, establece que “el tráfico de migrantes, según se define en el artículo 3(a) del Protocolo contra el tráfico ilícito de migrantes, implica facilitar la entrada ilegal de una persona a un Estado como lo fin de obtener un beneficio financiero uno otro de orden material”. Así como la ONU da una importancia capital a la obtención ganancial o beneficios en la hora de criminalizar el tráfico de personas, por así excluir las acciones de solidaridad, los Estados europeos, a través de la directiva del Consejo Europeo 2002/90, sancionan la facilitación deliberada de entrada o de tráfico no autorizado, sin especificación de un elemento beneficioso o financiero. Teniendo en cuenta que esta directiva da demasiado margen de interpretación a los estados, estos lo han utilizado para criminalizar toda acción solidaria con las personas migrantes, incluso aquellos organismos que se dedican a trabajos humanitarios.

Todo esto, ha posibilitado la existencia de casos como el de Sean Binder y Sarah Mardini, voluntarios de busca y rescate de personas en la isla de Lesbos, que fueron arrestados en 2018 y se enfrentan a 25 años de prisión por tráfico de personas. Aunque los atestados policiales de este caso demuestran muchas deficiencias y errores como la acusación de la realización de acciones de salvamento marítimo en fechas que ambos se encontraban lejos de los hechos, el caso continúa. No se juzgan sus acciones en concreto sino su persona y sus valores; quien salva migrantes es enemigo del Estado y por eso tendrá que ser castigado.

El año 2019 la capitana del barco Sea-Watch 3, Carola Rackete, fue arrestada al puerto de Lampedusa para atracar un barco con personas migrantes dentro aún con una prohibición de la policía italiana con el pretexto que estaban con una política de puertos cerrados, a partir de entonces, 49 personas migrantes estuvieron 19 días cerrados de un barco atracados al puerto. En nuestra casa tenemos a la periodista, investigadora y activista española Helena Maleno, que fue perseguida por los gobiernos español y marroquí con un cargo de tráfico de personas por su labor de alertar a salvamento marítimo y de denuncia cuando se omite el deber estatal de rescate de personas inmigrantes en el Mediterráneo, ya señalaba en 2020 que la persecución policial y judicial que sufrió por parte de los gobiernos de España y Marruecos había sido una acción ejemplificadora.

Con estos y otros muchos casos existentes de procesamiento penal a personas solidarias, se consigue que muchas personas no se atrevan a ayudar a una persona que se encuentra en una situación límite sea en el mar, en la montaña o en cualquier otro lugar. ¿Pero la falta de solidaridad será generalizada? No, la falta de solidaridad será racista. Cuando alguien vea una persona blanca ahogándose en el mar, no se planteará nada más que el salvamento, pero cuando la persona sea racializada, probablemente morirá ahogada. La muerte al mediterráneo seguirá siendo racializada porque así lo quieren los estados y así aceptamos nosotros que sea.